Úvodná stránka

Príprava betónového základu samonosných posuvných brán

Dátum:30.4.2015

Rozhodli ste sa pre montáž samonosnej posuvnej brány svojpomocne? Ako prvý krok vás čaká príprava betónového základu. Na ten potom budete montovať nosné kyvné vozíkyvodiaci stĺpik. Máme pre vás kompletný návod, ako pripraviť betónový základ pre samonosnú posuvnú bránu, aby sa celý projekt podaril.

Príprava betónového základu pre samonosnú bránu krok po kroku

Betónový základ pripravíte v štyroch krokoch.

1. krok: Zistite správne rozmery betónového základu

Rozmery betónového základu sa odvíja od šírky prejazdu, do ktorého samonosnú posuvnú bránu inštalujete. Každá sada na výrobu pojazdu posuvnej nesenej brány môže mať iný postup merania v závislosti od výrobcu. Ako príklad si ukážeme stanovenie rozmerov betónového základu pre najpredávanejšie sady posuvných brán od výrobcu CAIS, a to s veľkosťou prejazdu 4,5 až 13,5 m.

Pre náš príklad si zvolíme šírku prejazdu 4 m.

Ako správne určiť rozmer betónového základu:

  1. Určite šírku prejazdu vašej brány, teda rozmer medzi stĺpikmi prejazdu (vo výkrese kóta "A"), 4000 mm.
  2. Pomocou tabuľky zistite dĺžku betónového základu (kóta "C"). Pre tento prejazd vychádza 1740 mm.
  3. Potom zistite šírku a hĺbku betónového základu. Pre brány s prejazdnou šírkou do 8 m je odporúčaná šírka základu 500 mm a hĺbka 1000 mm. Pre brány s prejazdom nad 8 m potom 600 mm a 1200 mm.

Z technických listov tak ľahko vyčítate všetky rozmery – dĺžku, šírku aj hĺbku betónového základu.

2. krok – vykopajte stavebný otvor

Keď už poznáte potrebné rozmery, môžete začať s výkopom. Najskôr sa ale nezabudnite uistiť, že v mieste výkopu nevedú žiadne inžinierske siete – či už budete výkopové práce robiť ručne, alebo si vezmete na pomoc bager.

Výkop pre základ samonosnej posuvnej brány

3. krok – elektrická pripravenosť

Po vykopaní otvoru prichádza na rad rozvedenie všetkej elektrickej pripravenosti na automatizáciu brány. Tento krok odporúčame urobiť aj v prípade, že teraz chcete bránu ovládať len ručne – je možné, že časom zmeníte názor a zaobstaráte si elektrický pohon pre posuvnú bránu. Prípravou káblov si neskôr ušetríte množstvo starostí.

Do pohonu je vždy potrebné priviesť elektrinu. Prívod elektriny odporúčame istiť samostatným ističom 10A a prúdovým chráničom.

Ako hlavný prívodný kábel použite:

  • CYKY 3x1,5 – pokiaľ bude elektrický pohon umiestnený max. 20 m od hlavného prívodu.
  • CYKY 3x2,5 – pokiaľ bude elektrický pohon umiestnený od 20 m do 100 m od hlavného prívodu.

Na pripojenie príslušenstva potom môžete použiť tieto káble:

  • TCEPKPFLE 1x4x0,6 – kábel na pripojenie príslušenstva k pohonom (fotobunky, kľúčové spínače, maják, atď.) vhodný do vonkajšieho prostredia.
  • SYKFY 3x2x0,5 – kábel na pripojenie príslušenstva k pohonom (fotobunky, kľúčové spínače, maják, atď.) určený len do interiéru. Pre svoju nízku cenu je síce často používaný aj vonku, jeho životnosť ale býva výrazne kratšia av prípade skratu hrozí aj poškodenie pripojených zariadení.
  • COAX RG 58/U – koaxiálny kábel na pripojenie externej antény alebo antény integrovanej v majáku.

Všetky káble odporúčame umiestniť do chráničiek. Kompletnú schému stavebnej a elektrickej pripravenosti na automatizáciu samonosnej posuvnej brány nájdete v návode ku konkrétnemu pohonu.

Než začnete betónovať, prichyťte chráničky s kabelážou na vhodné miesto. Môžete ich priviazať k roxoru alebo železnej tyči a tú zapichnúť na spodok betónového základu cca 250 mm od kraja (teda na prostriedok) a 500 mm od hrany betónového základu (viď foto). Dôležité je, aby chráničky viedli kolmo k zemi.

Príprava kabeláže pre pohon samonosnej posuvnej brány

4. krok – betónovanie otvoru

Tým máte všetko pripravené a môžete sa pustiť do betónovania. Odporúčame zvoliť betónovú zmes s označením C16/20, niekedy aj B20. Betón si namiešajte sami, alebo ho privezte už pripravený z najbližšej betonárne.

Hornú časť betónového základu ohraničte debnením z dosiek, aby ste ho mohli čo najlepšie zarovnať. Čím rovnejšia bude horná plocha, tým lepšie sa vám budú kotviť nosné vozíky posuvnej brány, vodiaci stĺpikpodstavec pod pohon.

Betónovanie základu samonosnej posuvnej brány

Ešte s postupom trochu váhate? Natočili sme ho pre vás na video, aby ste prípravu betónového základu pre samonosnú bránu s prehľadom zvládli.

Než sa pustíte do montáže brány

Betónový základ nechajte pred montážou aspoň dva až tri týždne vyzrieť. Na montáž nosných vozíkov k betónovému základu potom použite chemickú kotvu Fischer, závitové tyče M16oceľové samoistné matice M16. Na matice môžete po finálnom utiahnutí nasadiť plastové krytky, nech je výsledok ešte estetickejší. A máte hotovo!

Vyzretý betónový základ samonosnej posuvnej brány

Všetky potreby pre montáž samonosnej posuvnej brány nájdete u nás na e-shope. A keď si nebudete vedieť rady s výberom alebo samotnou montážou, stačí sa nám ozvať. Radi pomôžeme.


Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.