Úvodná stránka

Údržba nerezového zábradlia

Dátum:22.6.2017

Detail nerezového zábradlí

Nerezová oceľ je zliatinou niekoľkých kovov, kde dôležitú úlohu hrajú chróm, nikel a molybdén. Na povrchu nerezovej ocele je tzv. pasívna vrstva, ktorá zabraňuje oxidácii a udržuje povrch výrobku, či budovy, stále rovnaký aj po desiatky rokov. Keď externé podmienky narušia túto pasívnu vrstvu, môže aj nehrdzavejúca oceľ podľahnúť korózii. Príčinou môže byť nesprávna montáž, výber kvality, ale aj nekvalitná starostlivosť.


Ako ochrániť nerezovú oceľ


Pred ktorými nepriaznivými vplyvmi chrániť nerezovú oceľ:


  • Ovzdušie s vysokou hladinou priemyselných exhalácií, škodliviny z výfukových plynov, oceľový, cementový alebo vápenný prach, posypová soľ a vodu s vyšším obsahom chloridu sodného.
  • Styk s predmetmi podliehajúcimi korózii – povrch nerezového výrobku nesmie prísť na dlhšiu dobu do styku s predmetmi podliehajúcimi korózii, tieto predmety by mohli skorodovať a zanechať na nereze ťažko odstrániteľné škvrny alebo spôsobiť trvalé poškodenie.
  • Tiež dlhodobé usadzovanie nečistôt na povrchu – čiastočky prachu môžu obsahovať častice kovu alebo hrdze, ktoré sa uvoľnili z iných materiálov a oxidujú.

Správna montáž

Pri spracovaní nerezovej ocele dbáme na zaistenie ochrany nerezovej ocele pred prachom z brúsenia, pri zváraní a pri iných prácach. Istotou je aj dôkladné vyčistenie a konzervovanie po montáži.


Údržba


  • Prvé čistenie – po montáži vykonáme prvé čistenie pomocou čistiaceho spreja určeného na nerezovú oceľ.
  • Ďalšie čistenie – údržba nerezového zábradlia je veľmi jednoduchá – postačí, keď ho umyjete čistou vodou, prípadne vyčistíte horúcou parou. Nepoužívajte akékoľvek chemické prísady. Povrchy z nerezovej ocele čistíme pravidelne. V prostredí s menej náročnými podmienkami čistíme nerezovú oceľ každých 6 – 12 mesiacov, v prostredí s viac náročnými podmienkami každých 3 – 6 mesiacov.

Čo robiť pri porušení pasívnej vrstvy

Po zváraní a výskyte korózie z vyššie uvedených príčin je najvhodnejším a najúčinnejším spôsobom vo väčšine prípadov chemické čistenie, prípadne morenie s následnou pasiváciou.

Aký je správny pracovný postup pri morení?

  1. Odmastenie povrchu a odstránenie mechanických nečistôt.
  2. Aplikácia moriaceho prostriedku.
  3. Pôsobenie moriaceho prostriedku.
  4. Oplach vodou, prípadne dôkladné mechanické očistenie handrou alebo kefou pod vodou.
Pasivácia povrchu

Riadený vznik pasivačnej vrstvy dosiahneme pomocou pasivačného prostriedku, napr. pasty. Tieto prípravky nie sú určené iba na pasiváciu, ale tiež na odstránenie drobných nečistôt zostávajúcich po morení, ktoré sa uvoľnili zo škár a štrbín medzi prerušovanými zvarmi a na čistenie povrchov od náletovej korózie.


Používané triedy nerezovej ocele


  • AISI 304 (A2) – Ušľachtilé nerezové ocele pre vnútorné aj vonkajšie použitie, nehodí sa pre agresívne prostredie s obsahom Cl (chlór), S (síra) a NaCl (chlorid sodný). To sú najmä bazény, wellness prevádzky, prímorské oblasti, cesty s hustou premávkou a priemyselné oblasti, posypová soľ.
  • AISI 316 (A4) – o vyššie spomínaných nepriaznivých oblastí odporúčame použiť nerezovú oceľ kvality AISI 316, ktorá je voči nim odolná.

Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.