Úvodná stránka

Porovnanie pohonov na posuvnú bránu pre rodinné domy

Dátum:23.9.2020

Chystáte sa automatizovať posuvnú bránu pri vašom dome a je pre vás ťažké vyznať sa v ponuke pohonov posuvných brán na trhu? Rozhodli sme sa, že vám s týmto problémom pomôžeme.

Pretože nie sme iba internetový obchod, ale aj montážna firma, ktorá denne pohony montuje a servisuje našim zákazníkom, rozhodli sme sa, že porovnáme pohony posuvných brán z našej ponuky, ktoré sú určené pre privátne posuvné brány. Ku každému typu pohonu sme potom napísali stručné výhody a nevýhody, ktoré sme spolu s naším technikom pri danom zariadení vyhodnotili. Na konci článku sme pripravili tabuľku na porovnanie zásadných vlastností a nastaviteľných funkcií.

Pri výbere pohonu pre posuvnú bránu je potrebné zvážiť rad faktorov – od hmotnosti a šírky brány, cez frekvenciu používania, rôzne funkcie a nastaviteľnosti, až po kompatibilitu s ďalšími systémami. V tomto článku porovnáme päť rôznych modelov pohonov pre posuvné brány od rôznych výrobcov. Vždy odporúčame vybrať o niečo silnejší pohon ako je hmotnosť vašej brány. Tým sa zaistí, že pohon bude schopný spoľahlivo fungovať aj v prípade nepredvídaných situácií, ako sú napríklad silný vietor alebo mechanické opotrebenie.

Všetky pohony v našej ponuke sú pri správnej montáži spoľahlivé, majú dlhú životnosť a nízke percento reklamovanosti.


Privátne pohony od výrobcu Nice

Nice je talianska spoločnosť špecializujúca sa na automatizáciu domov a priemyslu. Ich produkty zahŕňajú automatizáciu pre brány, garáže, rolety, závory a osvetlenie. Sú známi svojou inováciou, kvalitou a estetickým dizajnom.


Nice Road

Tento typ pohonu má síce len základné funkcie ako je automatické zatváranie, detekcia prekážok, čiastočné otvorenie a plynulý dojazd ide iba vypnúť a zapnúť, avšak nastavenie pohonu je veľmi jednoduché a môže pre vás byť vhodný, pokiaľ hľadáte lacnejšie riešenie.

Dostupná je len jedna varianta pohonu, a to s označením 400, teda vhodná pre brány s hmotnosťou do 400 kg. Táto hmotnosť je však hraničná a za ideálnych podmienok. My pre dlhú životnosť odporúčame tento pohon použiť na brány do hmotnosti 200 kg.

Pohon Nice Road 400

Výhody

  • Cena
  • Jednoduché nastavenie

Nevýhody

  • Málo nastaviteľných funkcií
  • Základná sada neobsahuje fotobunky a maják

Nice Robus

Veľmi obľúbený pohon, a to predovšetkým vďaka množstvu programovateľných funkcií. V pohotovostnom režime pohon vypne napájanie príslušenstva a tým šetrí spotrebu elektrickej energie. Riadiaca jednotka má zbernicu BlueBUS, na ktorú je možné zapojiť mnoho príslušenstva do série, a to pomocou iba dvoch vodičov, čím znižuje náročnosť na kabeláž pri inštalácii. Pohon je možné napojiť na špeciálny prístroj pre montážnikov, na ktorom je možné pohon nastaviť naozaj rýchlo na presné hodnoty. Prijímač OXIBD v základnej sade je obojsmerný, to znamená, že spoločne s obojsmerným diaľkovým ovládačom môžete na ovládači zistiť stav otvorenia brány. Maják v základnej sade má v sebe integrovanú anténu, vďaka ktorej má diaľkové ovládanie skutočne veľký dosah. Oproti modelu Road je Robus síce o niečo drahší, ale za peniaze navyše dostanete naozaj veľa „muziky“. Tento pohon je určite jedným z našich favoritov.

Základná varianta pohonu je s označením 400, teda vhodná na brány s hmotnosťou do 400 kg. Táto hmotnosť je však hraničná a za ideálnych podmienok. My pre dlhú životnosť odporúčame tento pohon použiť na brány do hmotnosti 200 kg. Pre rovnakú hmotnosť môžete zvoliť aj veľmi rýchly pohon s označením 500 HS. Pre ťažšie brány do hmotnosti 400 kg potom odporúčame variantu s označením 600. Existuje aj varianta 1000, avšak tá už sa hodí skôr na priemyselné brány.

Pohon Nice Robus 600

Výhody

  • Veľa nastaviteľných funkcií
  • Verzia 500 HS na rýchle otváranie brány
  • Verzia 600 na ťažšie brány
  • Zbernica BlueBUS
  • Obojsmerný prijímač
  • Možnosť napojenia na WiFi modul IT4WIFI
  • Fotobunky a maják v základnej sade
  • Dobrý pomer cena/výkon

Nevýhody

  • Viac funkcií znamená viac nastavovania

Privátne pohony od výrobcu CAME

CAME je ďalší taliansky výrobca, ktorý je na trhu už od roku 1972. Zameriavajú sa na komplexné systémy automatizácie pre obytné a priemyselné prostredie, vrátane parkovacích systémov, závor a zabezpečovacích systémov. Kladú dôraz na inovácie, bezpečnosť a spoľahlivosť.


CAME BX

Model obľúbený pre svoju cenu a overenú spoľahlivosť. Veľakrát sa stretávame so zákazníkmi, ktorí po 15 a viac rokoch pohon menia a chcú opäť tento model, pretože s pohonom CAME BX boli maximálne spokojní. Jedná sa o pohon pre posuvné brány, pri ktorom prevláda motto „v jednoduchosti je krása“. Všetko nastavenie jednotlivých funkcií pohonu je veľmi intuitívne, zvládne to bez problémov každý. Na pohon odporúčame zakúpiť anténu, kvalita signálu bez antény bola pri testovaní nedostatočná. Bohužiaľ zatiaľ na našom trhu nie je externé zariadenie od tohto výrobcu, ktoré by umožňovalo ovládanie cez smartfón a aplikáciu. Pohon má elektromotor na 230 V, vďaka čomu nie je vhodný pre intenzívnu prevádzku, čo by pri rodinnom dome nemal byť žiadny problém. Pokiaľ teda hľadáte spoľahlivý pohon posuvnej brány pre privátne použitie, bude CAME BX vaša voľba.

Tento typ pohonu je ponúkaný vo dvoch variantách. Verziu 704 odporúčame pre brány do hmotnosti 200 kg a verziu 708 do hmotnosti 600 kg. Tieto pohony nahrádzajú predchádzajúce pohony BX-74 (ešte skôr BX-A) a BX-78 (ešte skôr BX-B) a je možné ich usadiť na rovnaké miesto bez väčších úprav.

Pohon CAME BX

Výhody

  • Cena
  • Jednoduché nastavenie
  • Základná sada obsahuje fotobunky
  • Verzia 708 pre ťažšie brány

Nevýhody

  • Málo nastaviteľných funkcií
  • Základná sada neobsahuje maják
  • Elektromotor na 230 V – nie je vhodný pre intenzívnu prevádzku

Privátne pohony od výrobcu Hörmann

Hörmann je nemecký výrobca a jedna z popredných európskych spoločností špecializujúcich sa na výrobu dverí, brán a pohonov. Ich produkty sú známe pre ich kvalitu, trvanlivosť a bezpečnosť. Ich sortiment zahŕňa riešenie pre rodinné domy, priemyselné objekty aj komerčné budovy.


Hörmann LineMatic

Spoľahlivý pohon od nemeckého výrobcu s päťročnou zárukou a veľkým množstvom funkcií. Nastavenie pohonu je zložitejšie ako u ostatných výrobcov, preto odporúčame nechať montáž a nastavenie skôr na odbornej firme. Integrovaný prijímač v riadiacej jednotke je obojsmerný, to znamená, že spoločne s obojsmerným diaľkovým ovládačom môžete na ovládači zistiť stav otvorenia brány. Na zabezpečenie prevádzky odporúčame k základnej sade dokúpiť aj zvýhodnenú sadu majáka a fotobuniek. Tento pohon je príkladom nemeckej precíznosti, tomu zodpovedá aj kvalita spracovania a možnosti nastavenia, preto je tento pohon ďalší z našich favoritov.

Už základná varianta pohonu bez ďalšieho označenia je vhodná na brány až do 250 kg. Pre brány do 400 kg potom odporúčame variantu s označením P.

Pohon Hörmann LineaMatic

Výhody

  • Záruka 5 rokov
  • Veľa nastaviteľných funkcií
  • Obojsmerný prijímač
  • Už základná verzia je silnejšia ako základná verzia Nice a CAME
  • Verzia P na ešte ťažšie brány
  • Zbernica pre fotobunky

Nevýhody

  • Viac funkcií znamená viac nastavovania
  • Základná sada neobsahuje fotobunky a maják

Privátne pohony od výrobcu Somfy

Somfy je francúzska spoločnosť, ktorá pôsobí vo viac ako 60 krajinách po celom svete. Ich hlavným produktom sú riešenia pre automatizáciu a motorizáciu okien a dverí. Somfy tiež ponúka rozsiahle riešenie pre chytré domácnosti, vrátane zabezpečenia, osvetlenia a systémov na vykurovanie a chladenie.


Somfy Elixo

Hlavnou výhodou tohto pohonu je možnosť napojenia na riadiace jednotky inteligentnej domácnosti Somfy, teda TaHoma a predtým Conexoon. Pre toto prepojenie je riadiaca jednotka vybavená obojsmerným prijímačom s protokolom io-homecontrol. Pohon je teda možné ovládať scenári inteligentnej domácnosti a tým prevádzku plne automatizovať. Odporúčame základnú sadu doplniť aj o maják, obzvlášť pri plnej automatizácii. Rozsah nastaviteľných funkcií je podobný ako pri pohonoch Nice Robus alebo Hörmann LineaMatic, nastavenie je však jednoduchšie ako u LineaMaticu. Výrobca poskytuje predĺženú záruku 3 roky. Vďaka sile pohonu a možnosti napojenia na múdru domácnosť Somfy je tento pohon tiež naším favoritom.

Dnes je dostupná už len jedna varianta s označením 500 3S io. Ide o silný pohon, ktorý odporúčame pre brány do hmotnosti až 400 kg.

Pohon Somfy Elixo 500 3S io

Výhody

  • Záruka 3 roky
  • Veľa nastaviteľných funkcií
  • Dostatočne silný aj na ťažšie brány
  • Základná sada obsahuje fotobunky
  • Obojsmerný prijímač
  • Možnosť napojenia na jednotku inteligentnej domácnosti TaHoma

Nevýhody

  • Viac funkcií znamená viac nastavovania
  • Základná sada neobsahuje maják
  • Vyššia cena

Tabuľka porovnania zásadných vlastností a nastaviteľných funkcií


Logo Nice
Logo Nice
Logo CAME
Logo Hörmann
Logo Somfy
Road
Robus
BX
LineaMatic
Elixo
400
400/500 HS/600
704/708
 /P
500 3S io
Dop. váha brány max. (kg)
200
200/200/400
200/600
250/400
400
Dop. šírka prejazdu max. (m)
6
6/4/6
6
6/8
8
Napájanie elektromotora
24 V DC
24 V DC
230 V AC
24 V DC
24 V DC
Automatické zatváranie
?
?
?
?
?
Detekcia prekážok
?
?
?
?
?
Úsporný režim
×
?
?
?
?
Predblikanie
×
?
?
?
?
Čiastočné otvorenie
?
?
?
?
?
Vstup pre záložnú batériu
?
?
×
?
?
Výstup pre elektrický zámok
×
?
×
O
?
Režim Master/Slave
×
?
O
×
×
Nastaviteľná sila
?
?
×
?
?
Nastaviteľná rýchlosť
?
?
×
?
?
Programovateľný výstup
×
?
×
O
?
Signalizácia porúch
?
?
?
?
?
Plynulý dojazd
?
?
?
?
?
LCD displej
×
×
?
?
?
Nice
Nice
CAME
Hörmann
Somfy
Road
Robus
BX
Linea-
Elixo
 
 
 
Matic
 
400
400
704
 
500
 
 
 
 
3S io
 
500 HS
708
P
 
 
600
 
 
 
Dop. váha brány max. (kg)
200
200
200
250
400
 
200
600
400
 
 
400
 
 
 
Dop. šírka prejazdu max. (m)
6
6
6
6
8
 
4
 
8
 
 
6
 
 
 
Napájanie elektromotora
24 V
24 V
230 V
24 V
24 V
Automatické zatváranie
?
?
?
?
?
Detekcia prekážok
?
?
?
?
?
Úsporný režim
×
?
?
?
?
Predblikanie
×
?
?
?
?
Čiastočné otvorenie
?
?
?
?
?
Vstup pre záložnú batériu
?
?
×
?
?
Výstup pre elektrický zámok
×
?
×
O
?
Režim Master/Slave
×
?
O
×
×
Nastaviteľná sila
?
?
×
?
?
Nastaviteľná rýchlosť
?
?
×
?
?
Programovateľný výstup
×
?
×
O
?
Signalizácia porúch
?
?
?
?
?
Plynulý dojazd
?
?
?
?
?
LCD displej
×
×
?
?
?

Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.