Úvodná stránka

5 tipov, ako predĺžiť životnosť zámku

Dátum:17.1.2018

Klíče v zámku

Životnosť zámku sa cez zimu výrazne znižuje. Môže za to predovšetkým mráz, vlhkosť, ale aj nesprávna údržba. Premazávať nestačí.

Počas náročného zimného obdobia je potreba ošetrovať mechanické časti zámku. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejších 5 bodov, ako zámok udržiavať a ako efektívne predĺžiť jeho životnosť:

  1. Kto maže, ten jede
  2. Zámok je vcelku zložité zariadenie, zložené z malých častí. Tieto časti sa musia pravidelne premazávať, aby sa nezatiahli. Používajte mazadlá, ktorá nepoškodzujú ochrannú vrstvu kovu proti korózii. Správne mazadlo by malo mať hlavicu pre jednoduchú aplikáciu a mechanický vstrekovač. Moderné bezúdržbové zámky nevyžadujú toľko starostlivosti, pretože sú opatrené samomaznými vložkami

    NIE! – Vyvarujte sa kyslým a živicovým tukom.

    TIP! – Mažte zámok aspoň 2krát ročne.


  3. Ten tam pasuje!
  4. Dlhú životnosť vášmu zámku zaručíte, keď budete používať originálny kľúč.

    NIE! – Vyhnite sa lacným kópiám kľúčov. Lacné varianty sú skôr zohýbané a svojou nesprávnou veľkosťou, hoci len o milimetre, dokážu uškodiť.

    TIP! – Navštevujte len certifikovaných zámočníkov.


  5. Poriadne dotiahnuť
  6. Zámok by vo dverách nemal byť na voľno. Uvoľnený zámok uľahčuje zlodejom cestu dovnútra a skracuje čas potrebný na jeho otvorení.

    NIE! – Zámok sa nesmie hýbať.

    TIP! – Dotiahnite skrutky kovania a kľučky.


  7. Kontrolujte, kontrolujte, kontrolujte
  8. Dvere sa ich používaním postupne deformujú. Môžu sa len trochu skriviť a ihneď to na zamykanie a odomykanie spoznáte. Raz ročne kontrolujte, či dvere sedí v pántoch a západka zámku presne pasuje do zárubne.

    TIP! – Kontrolujte dvere najmä po výrazných zmenách počasia (jar a jeseň).


  9. Zle sa zamyká
  10. Ak sa vám zle zamyká, chyba môže byť v zle usadenom zadlabávacom zámku. Zlé usadenie zámku môže spôsobiť drhnutie cylindrické vložky.

    TIP! – Konzultujte nákup aj inštaláciu s odborníkom.


  11. BONUS – Pravidelne vymieňajte
  12. Záleží na frekvencii používanie zámku. Priemerná životnosť zámku je približne 7 rokov. Výhoda výmeny staršieho zámku za nový spočíva aj v tom, že modernejšie zámky obsahujú viac bezpečnostných funkcií. Zlodeji potom nemajú šancu.

    NIE! – Neverte starým zámkom. Zlodeji sa učia rýchlo.

    TIP! – Odporúčame zvoliť minimálne 3. alebo 4. bezpečnostnú triedu.


Ako na údržbu elektronických zámkov

Moderné elektronické zámky sa kľúčom neotvárajú. Pre ovládanie sa väčšinou používa kódová klávesnica, čítačky kariet alebo napríklad odtlačky prstov. Elektronické zámky sú bezúdržbové. Pozor však na biometrické čítačky odtlačkov prstov umiestnené vonku, ty nekvalitné cez zimné obdobie nefungujú dobre.


Čo nájdete v našej ponuke



Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.