Úvodná stránka

Ako na údržbu brány a garážových brán – všetko, čo potrebujete vedieť

Dátum:5.10.2023

Ako sa starať o bránu alebo garážové brány, aby čo najdlhšie vydržali a nevolali ste každú chvíľu servis? Nie je to nič ťažké, ale predsa len treba myslieť na pár vecí. Všetko sme pre vás prehľadne spísali.

Čím kvalitnejšie komponenty, tým menej práce

Zásadný je u brán kvalitný pohon. Stavte preto na overených výrobcov pohonov ako Somfy, Hormann alebo Nice a profi servis budete potrebovať len naozaj výnimočne.

Niekedy sa stáva, že naši zákazníci na pohon v dobrom úmysle niečo dajú – niečím ho natrú, aby ho „ochránili”. Táto vrstva potom ale stuhne, nalepí sa na ňu nečistoty a narobí oveľa viac škody ako úžitku. Držte sa preto vždy pokynov výrobcu a nerobte nič navyše.

Nepremazávajte pohony brán

Údržba garážových brán: pravidelne testujte, či správne šliapu

Garážové brány majú o niečo zložitejší systém a keď nejdú hladko otvoriť a zavrieť, odnesie to pohon garážových brán. Najčastejšie majú problém sekčné vráta, a to so slabými pružinami. Po čase sa opotrebujú, zoslabnú a váhu brány neudržia. Garážové brány potom trpia poruchami.

Raz za čas preto otestujte, či pružiny a celý systém správne funguje. Ako na to? Otvorte bránu do polovice, odaretujte pohon a sledujte, či brána zostane na rovnakom mieste. Zišla o kus dole? Potom je niečo zle a potrebuje servis. Radšej to neodkladajte, alebo budete musieť investovať aj do opravy pohonu.

Servis pružín garážových brán

Brány vrátane koľajníc a tesnení tiež raz za 3–6 mesiacov očistite, aby sa kvôli usadeným nečistotám nezasekávali. Koľajnice a tesnenie suchou handrou, povrch brány vodou a iba obyčajným saponátom. Akékoľvek rozpúšťadlá, lieh alebo abrazívne prostriedky by brány mohli ľahko poškodiť.

Údržba vjazdovej brány: v prvom rade čistite okolie

Priestor, v ktorom sa brána pohybuje, musí byť vždy čistý. Na jeseň preto pravidelne odhŕňajte lístie, v zime zase sneh. A to nielen okolo vjazdu, ale aj v celom priestore, kam brána dosiahne pri otváraní.

Lístie, blato a sneh vyčistite vždy aj z koľajnice. V zime sa môže stať, že v nej zamrzne ľad, a to je pre chod brány problém. Ak sa vám nepodarí ľad rozmraziť svojpomocne, bude potrebné zavolať servis, ktorý koľajnicu dôkladne vyčistí. Inak sa brána bude zasekávať a môže sa aj poškodiť.

Upratovanie snehu pri vjazdovej bráne

Ako často a čím bránu a garážové brány mazať?

Pozor, nikdy pri bráne ani bráne nepremazávajte koľajnice. Je to zbytočné a len by sa na nich držali nečistoty.

Pri garážových bránach namažte vždy osičky koliesok, pružiny, pánty a ložiská garážových brán (ak nie sú plastové). Pri krídlovej a skladacej bráne premazávajte pánty a ozubený mechanizmus, pri posuvnej bráne iba vodiacu rolku.

Premazávanie pružín garážových brán

A ako a čím bránu mazať? Stačí dvakrát do roka naniesť na spomínané časti trochu oleja (napríklad motorového) alebo vazelíny. Vždy si ale pozorne prečítajte návod na údržbu od daného výrobcu. Každá brána môže potrebovať niečo trochu iné.

Už ste si všimli, že posuvné brány sú na údržbu najjednoduchšie? Teraz už dokonca sami zvládnete aj montáž. Výrobca CAIS totiž nedávno predstavil kompletné sady na výrobu posuvnej brány vrátane konštrukcie. Stačí vziať sadu náradia, všetko zmontovať a bránu máte hotovú.

Diaľkový ovládač strážte ako oko v hlave

Kupovať nový ovládač je nepríjemná starosť, ktorej sa dá ľahko vyhnúť. Stačí sa o ten pôvodný trochu starať. Tu je niekoľko našich tipov:

  • Dajte si dobrý pozor, aby vám nespadol do snehu alebo vody.
  • Ovládač nedávajte na zväzok kľúčov, kde sa ľahko poškodí.
  • Niektorí dodávatelia ponúkajú obaly na ovládače alebo držiaky na tienidlo do auta, tak to využite.
Kryty na diaľkové ovládače

Stavbu brány ešte len plánujete? Na e-shope pre vás máme širokú ponuku kvalitných komponentov pre brány. Kedykoľvek vám tiež radi poradíme.


Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.