Úvodná stránka

Žiarové zinkovanie ocele

Dátum:19.11.2018

História žiarového zinkovanie

Pôvod žiarového zinkovanie ocele siaha až do roku 1741. Francúzsky chemik Paul-Jacques Malouin objavil, že zinok môže efektívne chrániť oceľ proti korózii. Tento objav ešte vylepšil Stanislas Sorel, ktorý zaviedol chlorid amónny ako tavivo. Sorel potom v roku 1837 podal svoju prvú patentovú prihlášku a jeho patent sa využíva dodnes.


Ako prebieha príprava žiarového zinkovania ocele

  1. Očistenie ocele - ak je povrch ocele znečistený (napr. farbou alebo troskou po zváraní), musia sa tieto nečistoty odstrániť. To sa vykonáva mechanicky - tryskaním alebo brúsením. Zamastenie povrchu sa potom najčastejšie odstraňuje alkalickým alebo kyslým odmasťovaním. Potom nasleduje oplach, ktorý je možné v prípade kyslého odmasťovanie vynechať.
  2. Morenie - oceľ sa morí v 10 až 12% kyseline chlorovodíkovej, alebo 20% kyseline sírovej.
  3. Nanesenie taviva - pred začatím žiarového zinkovania sa musí na oceľ najprv naniesť tavidlo. To zabraňuje tvorbe oxidov a zároveň pri ponorení do roztaveného zinku už vytvorené oxidy na povrchu ocele a zinku rozpúšťa. Tým sa zaručuje priamy kontakt oboch kovov.

Druhy žiarového zinkovanie


A) Suché zinkovanie

Tavivo sa nanáša na oceľ v špeciálnej vani. Tá obsahuje vodný roztok chloridu zinočnatého a chloridu amónneho. Pred samotným žiarovým zinkovaním treba oceľ usušiť v sušiacej peci. Na povrchu ocele je teraz vrstva taviva, ktorej funkciou je zabraňovať tvorbe tvrdého zinku v zinkovej tavenine a zbavuje zinkovú kúpeľ od nechcených oxidov vzniknutých počas zinkovanie. Pri vynárania ocele z kúpeľa sa musí dbať na jej čistú hladinu, ktorú zaručuje dôsledná obsluha. Nasleduje chladenie ocele a jej následná kontrola.


B) Mokré zinkovanie

Menej rozšírený spôsob zinkovanie, ale rovnako kvalitný. Pri tejto variante je tavivo (chlorid amónny) priamo na hladine zinkové kúpele. Vaňa s roztaveným zinkom je rozdelená do dvoch častí. Ako prvá sa oceľ ihneď po očistení vkladá do časti s tavidlom. Potom je oceľ presunutá do druhej časti zinkovej kúpele, kde je voľná hladina. Nakoniec prebieha chladenie a kontrola.


Výhody žiarovo zinkované ocele

  • Nízke vstupné náklady
  • Dlhá životnosť
  • Rovnomerná a kvalitná ochrana po celom povrchu
  • Odolnosť proti mechanickým vplyvom
  • Možné zváranie všetkými bežnými spôsobmi
  • Rovnaká alebo väčšia hrúbka ochranného povrchu na výstupkoch a ostrých hranách
  • Doba žiarového zinkovania ocele je kratšia ako jeden deň

Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.