Úvodná stránka

7 krokov k dokonalému zabezpečeniu domu proti zlodejom

Dátum:16.2.2024

V roku 2022 polícia ČR riešila 4 273 prípadov vlámania a len 23 % z nich dokázala objasniť. Chrániť svoj domov je tak rozhodne na mieste. Ako teda zabezpečiť dom alebo byt proti zlodejom, aby ste mohli naozaj v pokoji spať? Máme pre vás sedem krokov s tipmi na konkrétne riešenia, ktoré z vášho domova urobia nedobytnú pevnosť.

1. Posilnite zabezpečenie vchodových dverí

Ideálne sú bezpečnostné dvere s oceľovým skeletom, istiacimi čapmi, kvalitným kovaním a ďalšími prvkami, ktoré ich urobia v podstate nezdolateľné. Nie vždy ale môžeme alebo chceme kupovať celé nové dvere.

Ich bezpečnosť násobne zlepšíte už použitím bezpečnostnej vložky do zámku. Zámok tak nebude možné jednoducho odvŕtať, otvoriť planžetou alebo bumping metódou (úderovým kľúčom). Pre dom kúpte bezpečnostnú vložku 4. triedy, pre byt bude stačiť vložka 3. triedy.

Prečítajte si, ako vybrať správny rozmer cylindrickej vložky, nech idete na istotu.

Možno ale chcete vašu bezpečnosť posunúť ešte o kus ďalej? Potom je pre vás skvelým riešením inteligentný zámok Somfy Door Keeper. Vďaka nemu budete okamžite vedieť, že dvere niekto otvoril – upozorní vás totiž mobilná aplikácia. Cez ňu môžete aj vzdialene odomknúť a zamknúť a pri príchode domov vám na odomknutie bude stačiť kód alebo čip.

inteligentný zámok

Inteligentný zámok je na údržbu nenáročný, ak sa ale rozhodnete pre ten klasický spolu s bezpečnostnou vložkou, tu je 5 tipov, ako predĺžiť životnosť zámku.

Možnosti zabezpečenia

2. Zabezpečte okná

Určite vás napadli okenné mreže. Tie sú rozhodne efektívne, ale nie práve estetické. Doma by ste si pripadali ako vo väzení. Lepším, ale o dosť nákladnejším riešením sú exteriérové rolety.

Vonkajšie rolety

Ďalšou možnosťou sú potom bezpečnostné fólie, ktoré okná ochránia proti rozbitiu a otvoreniu kľukou. Nezabráni ale vypáčeniu okien. Preto je ideálne kombinovať bezpečnostné fólie s prídavným zámkom, alebo rovnou bezpečnostnou kľukou so zámkom. Siahnite po takom, ktorý má vyššiu zádržnú silu (5000 N). Potom ho neutrhne ani poriadne silný chlap. Ako prídavné zabezpečenie plastových okien bude ideálne.

Možnosti zabezpečení

  • exteriérové rolety
  • bezpečnostné fólie v kombinácii s prídavným zámkom alebo bezpečnostnou kľučkou so zámkom

3. Nezabúdajte na dvere na záhradu a balkón

Ako zabezpečiť francúzske okná alebo balkónové dvere na nízkom poschodí? Úplne rovnako ako okná klasické. Teda kombináciou bezpečnostnej fólie, ktorá zabráni rozbitiu, spolu s uzamykateľnou kľukou, alebo samostatným prídavným zámkom. Takéto zabezpečenie urobí váš balkón a francúzske okná nezdolateľné.

Zamykateľná kľučka na okno

Možnosti zabezpečenia

  • bezpečnostné fólie v kombinácii s prídavným zámkom alebo bezpečnostnou kľučkou so zámkom

4. Zabezpečte dom zvonku

V ideálnom prípade by sa zlodeji k domu nemali ani dostať. Nevzhľadný ostnatý drôt okolo domu asi nechcete, príjemnejšou možnosťou sú preto hrebene na plot proti prelezeniu.

Pokiaľ na bránke nemáte dobrý zámok, odporúčame kvalitné zámky alebo zámkové krabice LOCINOX, aby bránku nebolo možné len tak otvoriť.

Zámková krabice LOCINOX

A keď už sa zlodeji k domu dostanú, znepríjemnite im „prácu“ svietidlami na pohybové čidlá, ktoré sa postarajú o to, aby ich pri pokuse o vlámanie zaplavilo svetlo. Ideálne ich umiestnite nielen k dverám, ale aj ku všetkým prízemným oknám. Šanca, že budú odhalení, zlodeja dosť možno odradí.

Možnosti zabezpečenia

5. Monitorujte dom kamerami

Ale zvoľte také, ktoré naozaj k niečomu budú. Pokiaľ sa totiž o vlámaniu nedozviete včas, nič veľmi nezmôžete. Zostane vám len spomienka v podobe nahrávky (pamätáte číslo 23 % objasnených prípadov za rok 2022?).

Čo je teda lepším riešením? Mať kameru prepojenú s vašim telefónom, aby ste v prípade detekcie pohybu dostali upozornenie a mohli zalarmovať políciu. Somfy Indoor Camera môžete navyše prepojiť s osvetlením. Kamera ho tak pri zachytení pohybu automaticky spustí a začne nahrávať. Len si predstavte to prekvapenie, keď zlodeja vo vnútri domu zaleje svetlo.

Inteligentné kamery

Aspoň jednu kameru majte aj vonku, nech zlodeja odradí a vy máte viac času reagovať. Somfy Outdoor Camera používa pokročilú detekciu pohybu, ihneď vám pošle do telefónu upozornenie a dianie môžete v mobilnej aplikácii sledovať. Aj túto kameru môžete pripojiť k osvetleniu, aby pri detekcii pohybu zlodeja zalialo svetlo.

Nezabudnite na plot umiestniť ceduľu s upozornením, že je váš dom monitorovaný kamerami. Aj to pomôže odradiť.

Možnosti zabezpečenia

  • exteriérová kamera, ktorá vás upozorní na podozrivú aktivitu (napr. Somfy Outdoor Camera)
  • interiérová kamera, ktorá vás upozorní na vniknutie do domu (napr. Somfy Indoor Camera)
  • ceduľa s varovaním o monitorovaní domu kamerami

6. Zaobstarajte bezpečnostný systém

Ak kamera zlodeja neodradí, tak alarm s najväčšou istotou áno. Klasické domové alarmy komunikujú cez GSM sieť. O tom, že sa doma niečo deje, vám tak dajú vedieť zatelefonovaním alebo SMS správou. K tomu je ale vždy potrebné zakúpiť do alarmu SIM kartu a strážiť platnosť predplatených telefonických služieb alebo platiť mesačnú tarifu.

Inteligentné zabezpečovacie systémy pripojíte k wi-fi a ovládate ich cez mobilnú aplikáciu. Bezpečnostný systém Somfy One má okrem čidla a sirény aj zabudovanú kameru, a tak už ju nemusíte kupovať zvlášť. Vďaka technológii IntelliTAG zachytí vniknutie dokonca ešte skôr, než k nemu vôbec dôjde.

Somfy One+

Možnosti zabezpečenia

  • domový alarm s technológiou GSM – nutné dokúpiť SIM kartu
  • inteligentné domové alarmy – ovládate cez mobilnú aplikáciu

7. Nenechajte nikoho zistiť, že nie ste doma

Určite viete, že váš odchod na dovolenku nemáte rozhlasovať na sociálnych sieťach. Dajte si ale pozor aj na to, aby váš dom sám neprezradil, že ste preč.

S tým vám pomôže funkcia simulácie prítomnosti v systéme inteligentnej domácnosti Somfy TaHoma. Sami si nastavíte, kedy sa majú automaticky vytiahnuť a zatiahnuť rolety a rozsvietiť a zhasnúť svetlá. Nikto tak nebude mať ani zrnko pochybností o tom, že ste naozaj doma.

Inteligentná domácnosť v telefóne

Inteligentné zabezpečovacie systémy Somfy odradia zlodeja a pomôžu vám ochrániť rodinu a majetok. O tom, čo sa doma deje, máte vždy prehľad v mobilnej aplikácii a cez ňu môžete celé zabezpečenie ovládať. Napríklad z pláže na Sardínii. Pozrite sa na všetky zabezpečovacie inteligentné prvky Somfy.


Naše predajne
  • Predajňa a výdajné miesto eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pi | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom tieniacej techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pi | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.sk - všetky práva vyhradené
;

Pomôžte nám zlepšovať web - nastavenie cookies

Na čo najlepší zážitok z nakupovania potrebujeme Váš súhlas so spracovaním cookies, teda malých súborov, ktoré sa dočasne ukladajú vo Vašom prehliadači. Tieto súbory umožňujú funkčné vyhľadávanie, uloženie produktov v košíku, pamätajú si vaše prihlásenie a pomáhajú nám priblížiť Vaše záujmy, aby sme Vás neobťažovali nevhodnou reklamou.